Ben je van plan een hamster te nemen als huisdier en wil een hamsterkooi inrichten voor je hamster? Of heb je al een hamstertje en ben je op zoek naar nieuwe inspiratie voor zijn kooi? Dan ben je hier op de juiste plek.
De kooi is de belangrijke investering die je maakt voor je hamster, dus het is goed om je in te lezen voor je iets aanschaft. Je wilt een fijne omgeving waarin je hamster zich niet verveelt of gestrest raakt en zijn energie lekker kwijt kan. Daar is natuurlijk wel een goede hamsterkooi inrichting voor nodig.
Lees vooral snel verder om alles te weten te komen over wat je nodig hebt om fijn huis voor jouw hamster te creëren en om de hamsterkooi natuurlijk in te kunnen richten!
Snel naar:
Stap 1: Kies De Juiste Hamsterkooi
Heb je al een hamsterkooi? Ga dan naar stap 2.
Voordat je een hamsterkooi natuurlijk kunt inrichten heb je een kooi nodig. Er zijn veel verschillende soorten en maten op de markt, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste om op te letten is de grootte van de kooi en wat voor soort kooi je kiest.
Hamsterkooi afmeting
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat een hamster veel ruimte nodig heeft. Hoe groter de kooi hoe beter! Ideaal is een kooi die voldoet aan de minimale afmeting. Je kunt ook twee kooien met elkaar verbinden via een buizensysteem om jouw hamster voldoende ruimte te bieden.
Soorten hamsterkooien
Je kunt onderscheidt maken tussen vier soorten hamsterkooien, namelijk: traliekooi, plastic bak, aquarium en terrarium. Het is goed om te overwegen welke kooi het beste bij jouw situatie en jouw hamstertje past.
Een traliekooi is een hamsterkooi met een plastic bak en daarop tralies in de vorm van horizontale spijlen. Bij een traliekooi is een diepe onderbak erg belangrijk. Een diepte van op zijn minst 50 centimeter is goed, maar dieper mag altijd. Het voordelige van een traliekooi is de goede ventilatie en de mogelijkheid tot klimmen. Het klimmen brengt wel het gevaar met zich mee dat de hamster zich kun bezeren. Een nadeel is dat dwerghamsters makkelijk kunnen ontsnappen als de spijlen iets te ver uit elkaar staan. Ook valt er vaak wat bodembedekking door de tralies en kun het diertje gaan tralieknagen. Dit doen hamsters onder andere uit verveling of vraag om aandacht en is een erg vervelend geluid.
Een aquarium/terrarium is een grote bak van glas of hard plastic met een open bovenkant. Het voordeel van deze bakken is dat ze vaak lekker diep zijn, waardoor je hamster hier veel in kun graven. Dat is iets waar je jouw hamster erg blij mee maakt. Ook is er geen sprake van tocht en heb je geen last van vuil dat uit de kooi valt. Je kunt de kooi makkelijk uitscheppen met een schepje en vaak zijn deze kooien goedkoper in aanschaf. Het nadeel is wel dat het je vaak alleen een opening van bovenaf hebt om je diertje te pakken. Als je ander huisdieren hebt die hier in de buurt komen is het ook belangrijk om de bovenkant af te schermen met een roostertje.
Bekijk voor meer informatie op onze website: Hamsterkooien Gids
Stap 2: Hamsterkooi natuurlijk inrichten
Als je de kooi in huis hebt, is het tijd voor de inrichting. Zorg dat bij de inrichting de nadruk ligt op de behoefte van de hamster. Je ziet dat hamsters hun natuurlijke gedrag veel beter kunnen tonen als hun kooi op hun natuurlijke behoefte is ingericht.
Het natuurlijk inrichten van een hamsterkooi wordt ook wel hamsterscaping genoemd. Je gaat hierbij op creatieve manier jouw hamsterverblijf inrichten met gebruik van natuurproducten. Als het gaat om het inrichten van de hamsterkooi zijn er veel verschillende onderdelen die nodig zijn om de hamsterkooi helemaal natuurlijk in te richten. In de rest van deze blog neem ik je stap voor stap in mee in alles wat je nodig hebt.
1. Bodembedekking
Het eerste dat je nodig hebt, is een goede bodembedekker. Wat is de beste bodembedekking voor hamsters?
Omdat hamsters echte gravers zijn is het essentieel dat ze kunnen graven in de bodembedekking. Het is tevens van belang dat het materiaal goed absorbeert en stofvrij is. Je kunt ook verschillende soorten met elkaar combineren of heuvels maken voor meer variatie. Werken in laagjes is leuk voor het diertje. Zorg in ieder geval voor een bodemlaag van 20 centimeter of meer.
Veel gebruikte soorten zijn: Houtvezels, hennepvezels, cotton n cotton, kokos en zand. De favoriet onder de hamstereigenaren is Joris No Smell cotton n cotton. Deze is stofvrij, absorbeert goed, zacht, warm, stil en de tunneltjes van je hamster blijven mooi intact. Let bij houtvezels op dat het niet gemaakt is van dennenhout! Dit is schadelijk voor hamsters. Boven op kun je ook nog een laag mos, hout, boomschors en hooi toevoegen, zolang deze onbewerkt zijn.
2. Slaaphuisje voor je hamster
Hamsters zijn van nature prooidieren die het niet fijn vinden om open en bloot rond te lopen. Het is daarom goed om voldoende veilig plekjes te creëren waar jouw hamster zich kan verstoppen. Slaaphuisjes zijn er in veel verschillende vormen, kleuren, maten en materialen.
Houten huisjes en huisjes van gras of riet zijn het meest natuurlijke en zijn ook nog eens veilig voor jou hamster om aan te knabbelen. Daarnaast zijn rots huisjes een natuurlijke optie en een leuke toevoeging aan de kooi. Deze blijven lekker koel, wat bij warm weer prettig is.
3. Nestmateriaal
Je hamster heeft zacht nestmateriaal nodig om in zijn huisje en holletjes te stoppen. Hier kunnen ze lekker warm en veilig in wegkruipen. Het is een echte must have voor je hamsterkooi. Er zijn verschillende materialen, maar de voorkeur gaat uit naar het zachtste nestmateriaal. Vaak gebruiken ze heel zacht materiaal als een binnenste laag en harder materiaal als een tweede laag om hun holletje vorm te geven.
Het is goed om natuurlijke materialen te gebruiken. Synthetische hamsterwatten worden daarom ook afgeraden. Watten van 100% katoen zijn wel goed, omdat dit verteerbaar is. Hooi, hennepvezels en wc-papier zijn ook heel geschikt als nestmateriaal.
4. Hamster Zandbak
Een mooie toevoeging aan jouw hamsterkooi is een zandbak met chinchilla zand. Chinchilla zand gebruiken hamsters om hun vacht mee schoon te maken. Van nature doen ze dit om viezigheid en parasieten uit hun vacht te halen. Ook helpt het zand op van een vettig laagje in de vacht af te komen.
De Chinchilla zand van Witte Molen wordt door de meeste hamsterliefhebbers gebruikt en is voordelig te kopen. Je kunt er ook heel lang mee vooruit.
Hamsters vinden het heerlijk om in een zandbak met chinchilla zand te badderen. In de zomer helpt het ook om ze af te koelen. Vermijd schelpzand! Schelpzand kan de huid van je hamster kapot maken. Chinchilla zand is speciaal zand dat zacht is voor de vacht en de huid van jouw knaagdier.
Als je een zandbak in jouw kooi zet, let dan wel op dat je hamster geen korstjes en droge plekken krijgt. Het zand kan de huid soms ook te veel uitdrogen. Haal het bakje voor een tijd uit de kooi als dit het geval is.
5. Hamster Voerbakje
Bij de basisbehoeften van je hamster horen natuurlijk ook eten en drinken. Bij een voerbakje kies je het liefst voor aardewerk, want deze kun je hamster niet makkelijk omgooien en is goed schoon te maken. Plastic zal eerder omgegooid worden of kapot gaan door knagen.
Een voerbakje is niet verplicht. Je kunt ook voer rondstrooien in de hamsterkooi. Dit is meer passend bij zijn natuurlijke gedrag, aangezien hij in de natuur ook voedsel moet zoeken. Als je net een hamstertje hebt, is het wel belangrijk om ook een voerbakje te hebben staan. Zo weten ze altijd waar ze hun eten kunnen vinden. Je kunt ook een voerbakje combineren met het rondstrooien.
6. Hamster drinkbakje of drinkfles
Voor drinken heb je twee opties: een drinkbakje en een drinkfles. Hoewel een drinkbakje ook werkt, is het minder hygiënisch dan een drinkfles. Een hamster kan in het bakje lopen en er van alles in gooien, waardoor het water snel vies wordt. Een drinkfles blijft wel altijd schoon en fris.
De meeste drinkflessen zijn alleen gemaakt voor traliekooien. Deze maak je met een haak vast aan de tralies van de kooi. Er zijn gelukkig wel alternatieven voor een glazen kooi. Je kunt gebruik maken van een aluminium drinkfles houder en deze met een magneet bevestigen. Ook een houder met een zuignap is een optie, hoewel deze wel erg sterk moet zijn om te voorkomen dat de fles plotseling valt.
7. Hamster Speelgoed
Het zijn geen absolute benodigdheden, maar om jouw hamster extra te verwennen en iets te geven om zich mee te vermaken is speelgoed wel erg leuk. Er is veel variatie op het gebied van speelgoed, maar hieronder lees je drie van de meest gebruikte speeltjes.
Tunnels en buizen zijn speeltjes waar hamsters dol op zijn. Ze vinden het heerlijk om doorheen te lopen en ermee spelen. Je kunt het simpel doen door een wc-rol in de kooi te leggen, maar er zijn ook leuke kruiden, gras en riet tunnels waaraan je hamster ook lekker kan knabbelen.
Een wilgenbrug is een veelzijdige en leuke toevoeging aan de hamsterkooi. Het kan gebruikt worden om op te spelen, aan te knagen of onder te slapen.
Knaagmateriaal is ook goed voor hamsters. Hun tandjes blijven doorgroeien en je wilt liever niet dat ze aan kooi onderdelen gaan knabbelen. Je hebt knaaghout stokjes die je in de winkel kunt kopen. Er zijn ook knaagstenen, maar pas hierbij op dat het niet een soort is met veel mineralen en zouten. Een knaagsteen van bijvoorbeeld mais is prima.
8. Een hamster looprad
Hoewel het misschien onder het kopje speelgoed lijkt te vallen, heeft een hamster looprad een eigen kopje nodig. Het is namelijk een echte must have voor jouw hamster. Een hamster loopt van nature zo’n twee tot drie kilometer per dag. In zijn kooi moet hij dus ook zijn energie kwijt kunnen. Hiervoor is het looprad. Hoe groter de kooi hoe meer bewegingsruimte hij heeft en hoe minder jouw hamster zijn rad nodig zal hebben. Toch is het altijd goed om er een in de kooi te hebben staan. Een looprad voor dwerghamsters heeft een doorsnede van minimaal 20 centimeter hebben en een looprad voor een Syrische hamster heeft een minimale diameter van 28 centimeter.
Bekijk ook: Is een hamster looprad noodzakelijk?
Conclusie!
Je kunt dus het beste een hamsterkooi inrichten die groot genoeg is en een diepe onderbak heeft. Hierin moet een laag bodembedekking van minimaal 20 centimeter. De bodembedekking moet zacht, absorberend en stofvrij zijn. Je kunt verschillende bodembedekkers combineren.
Vergeet geen nestmateriaal, want een hamster maakt graag een warm nestje om zich in te verstoppen. Slaaphuisjes zijn ook een essentieel onderdeel van de kooi. Om je hamster te helpen met de verzorging van zijn vacht kun je een zandbakje met chinchilla zand in zijn kooi zetten.
Vergeet ook geen drinkfles of drinkbakje en een voerbakje. Deze behoren tot de basisbehoeften! Een laatste basisbehoefte is een looprad waarin jouw hamster zijn energie lekker kan. Wil je de hamster nog verwennen? Kijk dan ook eens naar speeltjes zoals een wilgenbrug, tunnels, buizen en knaagspeeltjes!
Met al deze informatie en tips kun je lekker aan de slag gaan en jouw hamsterkooi inrichten of een make-over te geven.
Heel veel succes én plezier!