Ga naar de inhoud

Hamster geluiden

    Heb jij er wel eens over nagedacht hoe jouw hamster communiceert? Soms maakt mijn hamster een geluid waarvan ik denk: “Hé wat is dat nou?”.

    Hamsters zijn doorgaans zeer rustige en stille dieren, maar soms kun je merken dat ze jou of een andere hamster iets proberen te vertellen. Hamster communicatie kan gaan om het uiten van geluk, tevredenheid of agressie.

    Van poezen weten we dat zij miauwen, honden blaffen maar hoe noemen we eigenlijk de hamster geluiden? Hamsters hebben eigenlijk niet echt een woord voor de geluiden die zij maken, gek eigenlijk. Ik noem het gewoon hamster geluiden.

    Ik wilde het weten en heb daarom onderzoek gedaan naar hamster communicatie. Want ik wil nu wel weten hoe hamster communicatie in elkaar zit. Welke geluiden horen bij de hamster en wat bedoelt de hamster bij welk geluid?

    In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende geluiden en waarom hamsters deze maken. Zo leren we het kleine, pluizige en lieve vriendje van ons steeds beter kennen!

    Communicatie tussen hamsters en mensen

    Je bent waarschijnlijk geïnteresseerd in hoe je hamster met jou probeert te communiceren. Hamster communicatie is vrij simpel, en voor het grootste deel kun je erachter komen wat je hamster je probeert te vertellen door gewoon op te letten. Basiscommunicatie kan zich voordoen in lichamelijke vorm of in de vorm van hamster geluiden.

    Lichaamstaal

    Holen in schoon nest: de hamster is blij en kijkt of er iets verborgen is dat hij kan eten.

    Kijken met rechtopstaande oren: nieuwsgierig maar kalm

    Zichzelf verzorgen: de hamster zoekt geruststelling dat alles in orde is. Als de hamster uit de kooi is en bij jou zichzelf aan het verzorgen is, dan is hij tevreden en voelt hij zich goed over de situatie.

    Zichzelf uitstrekken: de hamster voelt zich goed en ontspannen.

    Oren naar voren, wangzakken opgeblazen: de hamster is onzeker en kan de behoefte voelen om te vluchten.

    Staat op achterpoten en bokst: de hamster voelt zich bedreigd en reageert daarop met agressie.

    Schrikken als je dichterbij komt: de hamster voelt zich niet veilig en moet mogelijk voorzichtig worden gehanteerd.

    Oren plat naar achter: de hamster is iets wantrouwend en is goed aan het opletten, hij kan van streek zijn of agressief zijn.

    Op zijn rug vallen en zijn tanden tonen: de hamster is bang en wil dat je achteruit gaat.

    Over de bodem van de kooi kruipen, vooral naast de muren: de hamster is onzeker en bang.

    Auditieve signalen

    Klapperen: de hamster is opgewonden of nerveus. In sommige gevallen kan de hamster tekenen van agressie of angst vertonen.

    Sissen: Net als katachtigen communiceren hamsters soms ook gevoelens van strijdlust en angst door sissende geluiden te maken. Laat je hamster met rust als hij zich in deze modus bevindt – hij heeft wat tijd nodig om af te koelen.

    Klikkend geluid: de hamster is gelukkig en tevreden.

    Hamster maakt piepend geluid

    Hamster piept ineens: een hamster maakt piepend geluid wanneer hij duidelijk wil maken dat hij een of ander probleem heeft. Hij kan gewond of bang zijn, hij kan zich slecht voelen, kan honger hebben of gewoon aandacht nodig hebben. Wat ook het geval is, check even om zeker te zijn dat hij in orde is. Een hamster maakt piepend geluid wanneer er dus mogelijk een medisch probleem is, let hier goed voor op!

    Een jonge hamster maakt een piepend geluid om te laten weten dat ze er zijn of om warmte en voeding te krijgen. Een oudere hamster daarentegen maakt een piepend geluid wanneer hij enthousiast is.

    Als je hamster ineens piept, kan dat komen door verschillende redenen. Als de hamster nog heel klein is piept de hamster om te laten weten dat zij er zijn. De jonge hamster wordt namelijk blind geboren. Piepen is dus de enige manier van communiceren. Als de moederhamster even weg is kan de hamster ineens veel harder gaan piepen. Het piepen van de jonge hamster is in dat geval een teken dat zij warmte en/of voeding willen.

    Het piepen komt ook bij oudere hamsters voor, dus niet jonge kunnen een piepend geluid maken. Wanneer de hamster ouder en groter is, kan hij piepen als de hamster enthousiast is. Bijvoorbeeld als hij op onderzoek uit gaat en nieuw eten ontdekt. Van blijdschap kan de hamster gaan piepen en snuffen. Zo weet je dat jouw hamster blij is!

    Het ontdekken van nieuw eten is trouwens ook een reden voor de hamster om te gaan piepen. Het zoeken naar eten en het verkennen van nieuw eten zorgt ervoor dat je hamster blij en enthousiast wordt. Geef dus regelmatig een klein stukje nieuw voedsel of een nieuw speeltje. Zo blijf je jouw hamster uitdagen en, nog veel belangrijker, je maakt je hamster blij! De piepende hamster heeft dus vooral de boodschap dat hij blij is.

    Hamster piept ineens

    Wanneer de hamster ineens begint te piepen, zonder aanleiding. Wees er dan alert op dat het beestje pijn kan hebben. Probeer te voelen waar je iets ongewoons voelt en onthoudt dit. Met deze informatie kan je namelijk naar de huisarts gaan. Check ook meteen het staartje en de tanden van je hamster.

    Je hamster piept ook ineens als hij schrikt of als jij een onverwachtse beweging maakt. Probeer dit dus te vermijden. Hamsters praten met en tegen zichzelf wanneer zij een holletje maken of voedsel aan het zoeken zijn. Vaak is dit een gezellig gemurmel en zijn dit zacht niesende geluidjes. Dit is eigenlijk heel lief om te horen. Als er dan ineens een indringend geluid uit de kooi komt is het wel noodzaak om even te gaan kijken!

    De hamster maakt krakend geluid

    Hamster maakt krakend geluid: tandenknarsen is een manier waarop veel hamsters zeggen dat ze op dit moment geen gezelschap willen. Als de mond van je hamster knarsende geluiden maakt, zegt hij eigenlijk dat je weg moet blijven. Een hamster maakt krakend geluid als je zijn wensen niet respecteert en als je terugtrekt, kan hij je zelfs bijten.

    Wanneer je net een hamster in huis hebt, is het even wennen voor iedereen. Jij wilt natuurlijk zo snel en veel mogelijk met hem spelen. Maar elke keer als je hem op wilt pakken, of zelf je hand maar in de kooi steekt maakt je hamster een krakend geluid. Dit is vaak het teken dat de hamster nog een beetje bang is.

    Het is natuurlijk een hele stap voor zo’n klein beestje om vanuit de dierenwinkel of fokker ineens bij jouw thuis te zijn. Geef je hamster de tijd om aan zijn kooi te wennen. Laat het lekker spelen met alle nieuwe spullen. Wanneer je de hamster eten geeft kan je ook wat op je hand leggen.

    Als de hamster zich veilig genoeg voelt zal deze uit je hand eten. De hamster maakt een krakend geluid als hij hier nog niet aan toe is. Je kan hier zelf aanvoelen wat wel en niet kan. Pak je het beestje op en wordt hij rustig als hij eenmaal bij je op schoot zit, dan kan je dit vaker doen. Blijft je hamster een krakend geluid maken, zet hem dan terug in de kooi. Probeer het later op de dag nog eens. Het kraken wordt ook weleens krijsen genoemd trouwens.

    In de meeste gevallen hoor je de hamster geluiden niet, omdat veel van hun stemgeluiden op een te hoge frequentie zijn om gehoord te worden door het menselijk oor. Andere hamsters kunnen het wel horen, maar mensen niet. Daarom is het belangrijk om juist te handelen wanneer je wel iets hoort, bijvoorbeeld de hamster piept ineens. Hieronder benoemen we ​​veelvoorkomende gedragsaanwijzingen die bij hamsters zijn waargenomen.

    Communicatie door middel van lichaamstaal

    Bij elk dier is lichaamstaal een belangrijke vorm van communicatie. De houding bepaalt tekenen van agressie, stress of seksuele spanning tussen hamsters.

    Omcirkelen en snuiven: twee hamsters omcirkelen elkaar in een T-vorm. De ene hamster staat rechtop en snuffelt aan de andere hamster, die neerligt. De ene hamster kan zelfs proberen de andere hamster omver te werpen door hem in de buik te bijten. De hamsters veranderen van positie en blijven cirkelen terwijl ze beslissen welke hamster de dominante van de twee blijkt. De onderdanige hamster zal degene zijn die min of meer rechtop op zijn achterpoten gaat zitten om te voorkomen dat hij uit zijn evenwicht wordt geworpen.

    Oog in oog sparren: de agressor probeert in de buik van de onderdanige hamster te bijten, terwijl deze rechtop blijft staan ​​en probeert de agressor weg te duwen. Het is misschien moeilijk te zeggen welke hamster welke is, omdat ze snel van positie wisselen. De meer onderdanige hamster zal degene zijn die meer rechtop staat met zijn poten gestrekt en zijn mond open. De rechtopstaande positie is een alerte positie die doorgaans wordt gebruikt om gevaren weg te dreigen.

    Verzoening: hamsters steken één poot uit en vermijden oogcontact, als verzoening voor een naderende hamster.

    Rollen en vechten: de agressieve hamster staat rechtop ​​of op zijn vier poten, terwijl hij naar de andere hamster hapt en in zijn buik probeert te bijten. Het gevecht stopt meestal wanneer een hamster blijft liggen met zijn buik naar boven, wat betekent dat hij zich overgeeft.

    Vechten en proberen ontsnappen: : hoge pieptonen geven aan dat er iets escaleert. Beide hamsters rollen tijdens het vechten rond, en verwonden elkaar daarbij meestal. Als het gevecht serieus wordt, probeert de onderdanige hamster te ontsnappen, maar de dominante hamster laat dat niet toe en volgt hem door de kooi.

    De achtervolging: Een dominante hamster jaagt op de onderdanige hamster, wat erg slecht kan uitdraaien als de onderdanige hamster nergens kan ontsnappen. Meestal kun je dit stoppen met een paar spuitjes water.

    Staartbeweging: een onderdanige hamster beweegt zijn staart naar boven en kromt zijn rug, in een poging elke agressie te stoppen. Het kan zelfs zijn dat hij langzamer en met een stijvere gang begint te lopen, terwijl de dominante hamster de andere hamster kan bestijgen.

    Auditieve signalen

    Hamsters piepen en praten flink wat, vooral wanneer ze bij andere hamsters worden gehuisvest of wanneer ze worden vastgehouden. Als je op de geluiden let, kun je erachter komen wat je hamster je probeert te vertellen.

    Paringsroepen:: vrouwelijke hamsters roepen wanneer ze bronstig zijn of wanneer ze borstvoeding geven. Vrouwtjes roepen als er geen mannetje in de buurt is. Mannetjes roepen als ze een vrouwtje hebben gevonden.

    Klappertanden: dit is meestal een teken van angst of agressie bij ontmoetingen tussen mannelijke hamsters, maar wordt ook gehoord bij ontmoetingen tussen vrouwtjes. Ook wanneer een hamster zijn kooi probeert te beschermen tegen een indringer, kun je het klapperende geluid opmerken.

    Chemische signalen

    Hamsters gebruiken chemische signalen om berichten via geur te communiceren.

    Flankgeurklieren: deze klieren worden gebruikt om territorium te markeren door met hun zijkanten over een verticaal oppervlak te wrijven. Flankmarkeringen kunnen voorkomen in een niet-sociale of sociale omgeving. Ze kunnen een statusmarkering zijn om dominante of onderdanige hamsters te bepalen.

    Andere geurklieren: dwerghamsters zoals de Campbelli’s hamster en de winter-witte hamster hebben zes paar geurklieren op de oren, buik en geslachtsdelen.

    Speekselklieren: hamsters kunnen vertrouwde hamsters herkennen aan hun adem.