Hamsterkooi kopen: Waar moet je op letten?

Hamsters zijn erg populaire huisdieren. Ze zijn schattig en zacht en ze nemen niet zo veel ruimte in beslag als een groter huisdier, zoals een hond of kat. Vergeet echter niet dat een hamster ook een thuis nodig heeftr en daarom moet u een hamsterkooi kopen.

Je kunt een hamster niet zo maar in huis laten rond rennen, want hij zal kwijt raken, ontsnappen of gewond raken. Als je dus de beslissing hebt genomen om een hamster te kopen, moet je ook gelijk goed nadenken en een hamsterkooi kopen die jouw hamster nodig heeft.

Een Syrische hamster heeft bijvoorbeeld een grotere hamsterkooi nodig dan een dwerghamster. Houd maar één Syrische hamster in een hamsterkooi. Je zult het misschien zielig vinden dat jouw hamster zo alleen in een kooitje zit, maar als je twee Syrische hamsters bij elkaar stopt, zullen ze zeker met elkaar gaan vechten of erger nog ze zullen elkaar doden.

Hamsterkooien zijn er in allerlei verschillende vormen en afmetingen en waar moet jij dus goed over nadenken voordat je een huis koopt voor jouw hamster?

De grootte van een hamsterkooi is erg belangrijk

Hamsters hebben veel ruimte nodig op de bodem van een kooi, zodat ze rond kunnen rennen en hun beweging krijgen. Het wordt aanbevolen dat een hamsterkooi minimaal een afmeting heeft van 75 x 40 x 40cm. Een hamsterkooi voor een Syrische hamster moet minimaal een bodemoppervlakte van 1000 vierkante centimeter hebben en een hoogte van 19 cm waar ze in kunnen spelen. Een dwerghamster heeft ongeveer een bodemoppervlakte van 750 vierkante centimeter en een hoogte van 18 cm nodig.

Als je een draadkooi koopt voor jouw hamster dan moet de plastic bodem van de hamsterkooi diep genoeg zijn voor minimaal een laag van 4 cm houtkrullen over de hele oppervlakte van de bodem van de hamsterkooi.

Draad- of plastic hamsterkooi kopen?

Draadkooien voor hamsters met een plastic bodem zijn een bekend verschijnsel de afgelopen jaren. Ze zijn geweldig omdat ze jouw harige vriend genoeg ruimte bieden om te klimmen. Het is goed om te weten dat hamsters gek zijn op klimmen. Je kunt laagjes in de hamsterkooi aanbrengen om de gevolgen van een eventuele val van jouw hamster te minimaliseren. Dit is heel belangrijk als je baby hamsters hebt. Ze kunnen zich flink bezeren als ze naar beneden vallen.

Koop nooit een hamsterkooi waarvan de bodem is voorzien van draad omdat dit niet goed is voor de pootjes van een hamster. zorg dat de ruimte tussen de metaaldraden niet meer is dan ongeveer een halve centimeter. Een nieuwsgierige en onderzoekende hamster kan zijn kop er doorheen steken en vast komen te zitten.

Uit plastic gegoten hamsterkooien zijn erg populair op de huidige markt voor hamsterkooien. Ze bieden zeker bescherming tegen andere huisdieren als u die heeft. Veel van de kooien hebben kleine bedrade openingen zodat ee lucht in de hamsterkooi kan komen. Plastic hamsterkooien gaaan lang mee en zijn makkelijk om schoon te maken. Hamsters zijn echte klimmers en u moet daarom wel zorgen voor een klimrek in de hamsterkooi.

Waarom modulaire systemen voor hamsterkooien  geen goed idee zijn

U heeft ze waarschijnlijk al wel eens gezien, hamsterkooien die zijn gemaakt van gekleurde buizen. Ze zien er geweldig uit, masr ze zijn zeker niet het beste huis voor uw hamster. Er is gewoon niet genieg ruimte om te kunnen rond rennen. Het in buizen heen en weer rennen is niet hetzelfde als lekker kunnen rond rennen. Er bestaat ook een risico dat jouw hamster komt vast te zitten in één van de buizen, zeker als je een Syrische hamster hebt.

Het kan ook zo zo zijn dat jouw hamster weigert om uit de buizen te komen, In dat geval moet je de hamsterkooi helemaal uit elkaar halen om jouw hamster uit de buis te halen. Dit kan gebeuren als je net een nieuw hamster hebt en hij nog niet gewend is aan zijn nieuwe omgeving en aan jouw aanwezigheid.

Een hamster houdt van klimmen en heeft ruimte nodig om te kunnen rond lopen en/of rennen. Ga jij een hamsterkooi kopen, zorg dan dat deze basisbehoeften mogelijk zijn in de kooi. Houd jouw hamster goed in de gaten om te kijken hij gelukkig is.

[product id=”183”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *