Hamsterverzorging – Een hamster wassen

hamster verzorgt zichzelfHamsters zijn van nature erg schone en geordende dieren. U zult vaak zien dat ze zichzelf verzorgen. Dit verzorgen is normaal genoeg zodat jouw hamster schoon eruit ziet, voelt en ruikt. Als we het hebben over hamsterverzorging valt het wassen van een hamster hier zeker niet onder. Dit kan namelijk erg schadelijk zijn.

Water kan vitale beschermende olie uit de vacht van jouw hamster verwijderen. Dit kan ervoor zorgen dat het hamster kou vat. Dit kan heel gevaarlijk zijn en zelfs fataal zijn. Daarom kun je het wassen van een hamster beter vermijden (dwing uw hamster ook nooit om te zwemmen!) Het is ook niet nodig om een hamster te borstelen, omdat ze niet verharen zoals bijvoorbeeld konijnen doen.

Als u een langharige hamster heeft, kan het nodig zijn om hem af en toe zachtjes te borstelen.  Gebruik in dit geval een ongebruikte tandenborstel om vuiligheid uit zijn vacht te verwijderen en om er voor te zorgen dat de vacht niet dof wordt. Je zult ervaren dat jouw hamster het fijn vindt om geborsteld te worden en rustig ervoor blijft zitten. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat hij het niet fijn vindt en jouw bijt om los te komen.

Wat gebeurt er als jouw hamster vuil is?

Als jouw harige vriendje er zo nu en dan niet helemaal vlekkeloos uitziet, is dit niet iets waar jij je gelijk zorgen om moet maken. Hamsters besteden ongeveer 20% van hun tijd aan het verzorgen van zichzelf en daarom zal jouw hamster er hoogstwaarschijnlijk weer schoon en fris uitzien, omdat hij zelf alle viezigheid uit zijn vacht heeft verwijderd. Ja, jouw hamster doet zelf ook aan hamsterverzorging 🙂

Sommige hamsters houden van een beetje extra hulp door middel van een stofbad. Zorg er wel voor dat het stof de ogen van uw hamster niet irriteren. Chinchilla zand is perfect voor dit doel. Doe wat van het zand in een stevig bakje dat niet door de hele hamsterkooi kan worden verplaatst. Zorg ervoor dat het bakje de juiste afmetingen heeft voor jouw hamster zodat hij er makkelijk in en uit kan komen.

Een stofbad is niet iets waar elke hamster gek op zal zijn. Of jouw hamster rolt er naar hartenlust in of jouw hamster zal je aankijken met totale desinteresse. Je weet dit niet van tevoren en daarom is het zeker de moeite om een poging te wagen.

Het is misschien voor de hand liggend, maar het is heel belangrijk om er voor te zorgen dat de hamsterkooi schoon wordt gehouden. Dit helpt zeker mee met de totale hamsterverzorging. Een schone hamsterkooi zal automatische zorgen voor een schonere en gezondere hamster.

Hamsterverzorging advies:

Plaats jouw hamster 1 keer per week in een goed geventileerd bakje en maak de hamsterkooi grondig schoon. Door dit te doen, help jij jouw harige vriend om zichzelf schoon te houden door middel van zijn natuurlijke routine.

Hamsterverzorging: wat als mijn hamster zichzelf niet normaal verzorgd?

Hamsters houden zichzelf niet alleen schoon als ze zichzelf verzorgen. Nog een andere reden voor zichzelf verzorgen heeft een territoriale achtergrond. Een hamster houdt misschien veel van je, maar hij wil zeker niet hetzelfde ruiken als jou. Daarom verwijderen ze al jouw geurtjes als ze zichzelf schoon maken. Ze verspreiden ook hun eigen geur over hun hele lichaam.  Deze geur komt van kleine klieren die rond de bovenkant van zijn heupen zitten.

Verzorging is een noodzakelijkheid voor een hamster. Als een hamster stopt om met voor zichzelf te zorgen dan is er waarschijnlijk iets niet in de haak met jouw huisdiertje. Vanzelfsprekend besteedt jouw hamster een groot gedeelte van zijn tijd aan rusten en slapen. Dat een hamster op enig moment zichzelf niet verzorgt, is daarom niet direct een signaal dat jouw hamster ziek is. Maak een hamster ook nooit wakker als hij slaapt. Je maakt hem bang en hij zal niet erg blij met je zijn. Als jouw hamster echter zichzelf 24 uur niet verzorgd heeft, moet u hem naar de dierenarts brengen om te laten controleren. De kans bestaat dat hij zich ziek voelt.

Wat als er iets giftigs in de vacht van jouw hamster zit?

hamsterverzorging tandenborstelJe wilt vanzelfsprekend niet dat jouw hamster iets giftigs doorslikt. Als jouw hamster op een of andere manier een substantie zoals bijvoorbeeld kauwgom of verf in zijn vacht krijgt, moet u het zo snel mogelijk verwijderen. Jouw hamster kan er namelijk aan gaan likken als hij zichzelf gaat verzorgen.

De beste manier om dit te doen is om de vacht waar de substantie op zit, te verwijderen door de vacht af te knippen. Als dit niet mogelijk is, zit er niks anders op dan het schoon maken van jouw hamster.

Ons advies is om dit te doen met een ongebruikte tandenborstel met een klein beetje warm water. Dit helpt om de plek te ontwarren. Gebruik wat watten een beetje water om het geaffecteerde gebied te behandelen.

Onthoud goed dat je zo weinig mogelijk water moet gebruiken. Het laatste dat je wilt is dat je te veel van de beschermende olie van de vacht van jouw hamster verwijderd.

Gebruik nooit shampoo of een andere substantie op de vacht van jouw hamster zonder een dierenarts te raadplegen. Deze producten kunnen jouw hamster ziek maken als ze resten oplikken die zijn overgebleven in zijn vacht.

Als jouw hamster helemaal schoon is, zorg er dan voor dat hij helemaal droog is. Als hij nog vochtig is, bestaat de kans dat hij een kou vat en ziek wordt.

Het meest belangrijke om te onthouden bij hamsterverzorging is dat een hamster normaalgesproken zichzelf schoon houdt en verzorgd. Je moet nooit proberen hem schoon te maken als het niet nodig is. Jouw harige vriend zal er in het algemeen glanzend en schoon uitzien zonder hulp van jouw kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *