Is een hamster looprad noodzakelijk?

looprad hamster

Een hamster looprad is een populaire aanvulling voor de meeste hamsterkooien. Maar waar is een looprad goed voor? Welke soorten loopwielen zijn er te koop? En moet jij een looprad kopen voor jouw harige vriend?

Een looprad stelt een hamster in staat om te rennen als ze niet erg veel ruimte hebben in hun hamsterkooi.

In het wild kunnen hamsters in een enkele nacht wel een aantal kilometers rennen. Het mag duidelijk zijn dat dit in een hamsterkooi niet mogelijk is. Tenminste niet zonder een loopwiel…..

hamster loopwielMet een hamster loopwiel kan jouw huisdier verbazend lange afstanden rennen zonder zijn huis te hoeven verlaten. In sommige gevallen kunnen hamsters ‘s-nachts wel 8 km rennen! Dat is echt een enorme afstand.

Al dit rennen is een enorme beweging voor jouw hamster en dat betekent dat ze meer kans hebben om fit en gezond te blijven zonder dik te worden. Er wordt ook gezegd dat al dat rennen in de plaats is van onderzoeken wat ze in het wild ook graag doen, maar in een hamsterkooi niet.

Onderzoeken hebben aangetoond dat hamsters die in een looprad lopen minder aan hun hamsterkooi knagen. Er werd ook geconstateerd dat vrouwtjes met een loopwiel meer pups kregen dan hamstervrouwtjes zonder een loopwiel.

Welke soorten loopwielen zijn er te koop?

Er zijn metalen en plastic loopwielen te krijgen en elke soort heeft zo zijn voor- en nadelen.

Een metalen hamster looprad houdt het langer uit dan een plastic looprad. Metaal is een sterker materiaal dan plastic en daarom is de kans veel groter dat het plastic looprad beschadigd door het kauwen van jouw hamster.

Metalen loopwielen bestaan normaalgesproken uit treden in plaats van een solide looprad. Helaas zijn de pootjes van hamsters erg breekbaar en ze kunnen snel gewond raken als deze pootjes blijven steken tussen de ruimtes van de treden.

Plastic hamster loopwielen zijn vaak gemaakt van een stuk solide plastic in plaats van treden. Dit is veiliger voor jouw hamster, omdat er geen gaten zijn waardoor de pootjes van jouw hamster vast komen te zitten.

Hoe groot moet een loopwiel zijn?

hamster loopradVoor dwerghamsters en Roborovski hamsters raden we een minimale afmeting aan van 15 cm doorsnee.  Voor grotere hamsters, inclusief het Syrische hamster, raden we minimaal een hamster looprad aan met een diameter van 20 cm.

Het is erg belangrijk dat je geen loopwiel koopt dat te klein is voor jouw hamster. Hoe groter de loopmolen is, des te minder hoeft jouw huisdiertje zijn rug te buigen en hoe meer het overeenkomstig het rennen is met het rennen op de vlakke grond het wild.

Het rennen van een gebogen rug is erg slecht voor de gezondheid van jouw hamster. Als je jouw hamster ooit met een gebogen rug ziet rennen, koop dan zo snel mogelijk een groter hamster looprad.

Maakt een hamster looprad veel geluid?

Het is helaas zo dat een hamster looprad soms veel herrie maakt! Dit is echter niet altijd het geval.

Onthoud echter goed dat hamsters nachtdieren zijn. Als jij dus een loopwiel hebt dat veel lawaai maakt, bestaat er een grote kans dat je wordt gestoord tijdens jouw nachtrust als jouw hamsters of hamster gaat rennen in het loopwiel!

Alhoewel het verleidelijk is om te besluiten geen hamster loopwiel in de hamsterkooi te zetten of weg te halen omdat het looprad te vee herrie maakt, is dit zeker geen goed idee. Zoals we al hebben uitgelegd is een hamster looprad een belangrijk onderdeel van jouw hamster’s fysieke en psychische gezondheid.

In plaats hiervan kunt u er beter goed over nadenken waar je de hamsterkooi plaatst. Kan je de hamsterkooi ergens zetten op een plek ver van waar je slaapt?

Nog een mogelijkheid is om goed op te letten wat je koopt. Er zijn namelijk die wel geruisloos zijn. Je kunt beter wat meer geld uitgeven die heel stil is dan een hamster loopwiel die  enorm veel herrie maakt!

En tenslotte – Als je het loopwiel nog steeds hoort, probeer dan wat olijfolie te doen waar het wiel en de as elkaar raken. Dit moet de scharnieren van het loopwiel smeren en het kraken en ratelen verminderen.

Aanbevolen hamster loopwielen

Als jij op zoek bent naar een hamster looprad dan kunnen we deze loopwielen aanbevelen:

 

Niet vergeten: Kies een hamster looprad dat geschikt is voor de grootte van jouw hamster!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *