Meteen naar de inhoud

Kunnen hamsters zwemmen?

  kunnen hamsters zwemmen

  Op warme dagen zie je vaak dat veel soorten dieren verkoeling zoeken in het water. En misschien denk je op dat moment wel aan je eigen knaagdier. Want jouw lieve hamster zal het vast ook erg warm hebben. Dan vraag je jezelf af, kunnen hamsters zwemmen?

  Niet alleen voor de warmere dagen is dit handig om te weten. Als je van plan bent je hamster een keer heerlijk te verwennen met een bad. Maar pas op! Lees eerst even verder voordat je jouw hamster laat zwemmen.

  Kan een hamster tegen water?

  Even uitproberen dan maar? Nee, dat zou ik absoluut niet doen. Hamsters kunnen namelijk wel zwemmen, maar dat betekent niet dat het ook goed voor ze is. Wanneer een hamster gaat zwemmen zal de vetlaag die op zijn vacht zit beschadigen en dit kan heel veel narigheid met zich meebrengen. Hierdoor wordt hij namelijk sneller verkouden. Wat zelfs tot een longontsteking kan lijden. Ook voor het schoonmaken van de hamster is het niet nodig om hem in bad te doen. Bekijk hoe hamsters zichzelf kunnen wassen.

  Hamsters kunnen zwemmen

  Nu weet je het antwoord op de vraag of hamsters kunnen zwemmen. Maar wat als jouw hamster toch per ongeluk in het water terecht komt? Dan zal hij zichzelf wel proberen te redden. Dit doet hij door zijn wangzakjes op te blazen en spartelend naar een ondergrond te zoeken. Dit is slechts een overlevingsinstinct. In dat geval zal je hem er zo snel mogelijk uit moeten krijgen. Eenmaal op het droge is het verstandig om binnen te gaan zitten, op een plek waar het droog en warm is. Wacht met je hamster terug zetten in zijn kooi tot zijn vacht helemaal opgedroogd is. Anders blijft er viezigheid in zijn vacht plakken.

  Oplossing: Laat je hamster badderen

  Maar wat kan je nou doen voor je hamster op die warme zomerdagen? Of als hij toch echt zo vies is dat hij wel een bad nodig heeft. Hier voor kan je gebruik maken van zand. Het beste kan je chinchillazand halen bij een dierenwinkel. Doe dit in een klein kommetje, dit zou genoeg moeten zijn voor je hamster om zichzelf te kunnen wassen, of verkoeling op te zoeken. Zorg wel dat je het chinchillazand gebruikt en niet de stof. Want stof kan voor ademhalingsproblemen zorgen. Je kan het kommetje met zand gewoon in zijn kooi zetten, maar kijk dan wel even elke dag of het niet als toilet gebruikt wordt.

  Conclusie

  Ja, jouw hamster kan zwemmen. Maar nee, dit moet je niet proberen. Hij kan hier namelijk een longontsteking door krijgen. Wordt hij toch nat? Zorg dan voor een droge en warme omgeving en zet hem niet in zijn kooi tot dat hij droog is, want anders kan er viezigheid aan zijn vacht vast gaan plakken. In plaats van water kan je een kommetje met chinchillazand in zijn kooi doen. Hier kan jouw hamster zich prima mee redden als hij vies is of verkoeling nodig heeft.