Ga naar de inhoud

De Russische dwerghamster

Eigenschappen

Grootte: 7 cm
Gewicht: 40 – 65 gram
Levensduur: 1,5 – 2 jaar
Aantal chromosomen: 28
Draagtijd: 19 – 21 dagen
Geslachtsrijp: vanaf 4 weken

Oorsprong en introductie in Nederland

De Russische Dwerghamster komt oorspronkelijk uit Siberië. Mantsjoerije en de noordelijke delen van China.
Dit diertje leeft van alle dwerghamsters in de meest noordelijke streken.
De Russische Dwerghamster wordt ook wel een Dzjoengaarse (een gebied in het noordwesten van China heet Dzjoengarije) of een Siberische hamster genoemd.
De naam Dzjoengaarse dwerghamster is verraderlijk omdat deze naam voor zowel de Russische Dwerghamster als voor de Campbelli dwerghamster gebruikt wordt.
In Engeland en Amerika worden de Russische Dwerghamsters ‘Winter White’ genoemd. Dit omdat de Russische Dwerghamster in de winter een wintervacht kan krijgen en geheel wit kan worden.

De Latijnse naam voor Russische Dwerghamster is Phodopus Sungorus. Veel mensen noemen de Russische Dwerghamster niet altijd Russische.
De meeste mensen noemen de diertjes ‘Rusjes’

De Russische Dwerghamster is in 1773 voor het eerst beschreven (Pallas, 1773). In de jaren ’60 kwam de wetenschapper Dr. Figala naar het Max-Planck-Instituut (West-Duitsland) met twee in het wild gevangen koppels Russische Dwerghamsters. Ze waren in omgeving van Omsk te West-Siberië gevangen. Beide koppels kregen nageslacht. Het was de wetenschapper Klaus Hoffmann die bij het observeren van deze dieren ontdekte dat er seizoengebonden veranderingen in lichaamsgewicht en kleur optraden. Hij vond ze voor de wetenschap erg waardevol. Via Klaus Hoffmann zijn de Russische Dwerghamsters onder andere wetenschappers verspreid. Begin jaren ’70 zijn de eerste exemplaren naar Nederland gekomen.

Gevangenschap

Over de Russische dwerghamster wordt gezegd dat zij in de natuur in kleine groepjes leven, maar als huisdier blijkt dat zij het niet zo prettig vinden om met meerderen te zijn. Wel vinden ze het heel prettig om als koppel te leven (een vrouwtje en een mannetje). Russische dwerghamsters zijn geen solitair levende dieren. Ze vinden het immers heerlijk om in een koppel (man/vrouw) te leven. Maar je kunt niet zomaar twee Russische dwerghamsters van hetzelfde geslacht samen zetten. Er moet ook echt een klik zijn tussen de dieren anders zullen ze ruzie krijgen op den duur. Je moet ze dus goed koppelen.

Twee dieren van hetzelfde geslacht bij elkaar gaat bijna altijd fout. De kans dat het mis gaat schat ik op zo’n 80%. Dus in 8 van de 10 gevallen zullen de twee hamsters het niet met elkaar kunnen vinden en gaan vechten. Het misleidende is wel dat de dieren het vaak heel goed met elkaar kunnen vinden tot de 12e levensweek. Vaak geloven mensen ook niet dat het mis kan gaan, ‘ze slapen samen in één huisje en ze eten samen’, ‘ze mogen elkaar echt’ krijg ik vaak te horen totdat de dieren de 12 weken zijn gepasseerd en dan beginnen ze met elkaar te kibbelen, later kunnen de kleine ruzies serieuze vormen aannemen waarbij de dieren elkaar lelijk kunnen verwonden. Er zijn natuurlijk ook gevallen bekend waarbij het wel goed is gegaan, maar als je zorgeloos leuke huisdiertjes wilt houden zou ik de gok niet nemen om twee dieren van hetzelfde geslacht bij elkaar te zetten.

Huisvesting

Russische dwerghamsters springen niet en ze klimmen ook niet al te best. Je zult hun woonplaats dus niet op springen en klimmen hoeven in te richten. Maar de Hamstertjes hebben echter wel andere wensen. Zo willen ze zich graag even terugtrekken in een holletje of huisje, daar moet dus een mogelijkheid voor zijn. Hiervoor kun je zelfs een omgekeerde bloempot gebruiken of een vogelhuisje maar het beste is even in de dierenwinkel te kijken, daar hebben ze meestal een breed assortiment aan huisjes, holletjes etc. Verder moeten er speeltjes in de kooi aanwezig zijn en natuurlijk knaagmateriaal.
De minimum maten van een kooi voor een Russische dwerghamster zijn 50 x 30 cm.

Karakterkenmerken

Van alle hamstersoorten wordt de Russische dwerghamster in Nederland het meest gehouden als huisdier. Dat komt door zijn vriendelijke karakter. Deze dwerghamster is erg onderdanig. In der natuur zal hij niet snel in de aanval gaan, maar zich juist overgeven en op zijn rug gaan liggen. Maar in een enkel geval zal hij overgaan tot een aanval en bijten. Als de Russische dwerghamster dus van jongs af aan goed tam is gemaakt, is het een perfect huisdiertje.

Kleurvariaties

Bij de Russische dwerghamster zijn inmiddels al heel wat kleuren bekend, net zoals bij de Campbelli. Wildkleur (bovenste foto rechts) is de kleur die de Russische dwerghamster kent in het wild. Alle andere kleuren zijn mutaties die ontstaan zijn toen de hamster in gevangenschap is gekomen.

De Russische dwerghamster kent enkele basiskleuren. Dat zijn zwart (bovenste foto links), blauw wildkleur, mandarijn en geel wildkleur. Alle andere kleuren die je tegenkomt zijn dus combinatie kleuren, ontstaan door het combineren van twee of meerdere basiskleuren. Naast deze kleuren kent de Russische dwerghamster ook twee tekeningen. Dat zijn pearl en merle (onderste foto).

Verzorging

De Rus ¨ruikt¨ weinig en daarom kan vol staat worden met het eens per week of zelfs eens per 14 dagen schoonmaken van de kooi. Maak de kooi schoon met het middel Dog’s Stuff clean 10% dit is een zeer goed middel om het hok te reinigen en te ontsmetten. Een Rus is ¨zindelijk¨ en heeft in zijn hok één plasplaats: maak dit hoekje zo mogelijk ook tussendoor nog eens schoon. Plaats de kooi op een niet te warme plek in het huis (boven 25 graden Celsius kan al dodelijk zijn) en buiten bereik van andere huisdieren zoals kat en hond (stress). Voer op een vast tijdstip met een vast schema.

Voeding

Het dieet van de hamster bestaat grotendeels uit granen. Neem hiervoor knaagdiervoer (vaak te koop onder de naam dwergkonijnenvoer), waarin weinig of geen graskorrels of biks (donkergroene ronde staafjes) zitten, want die lust de hamster niet en voegt niets toe. Voer niet meer dan 7 – 10 gram per dier per dag (ongeveer 1 eetlepel). Let op dat ook de niet-lekkere zaden regelmatig worden opgegeten, want ze vormen onderdeel van het menu. Pas op: de hamster verstopt graag voer ergens in het hok en dat moet ook op!

Tip: ¨vergeet¨ 1 x per week te voeren, dan is de hamster wel gedwongen om zijn verstopte voorraad aan te spreken.

Geef 1 of 2 x in de week een klein stukje (verse) groente of fruit: uitstekend zijn wortel, andijvie, bloemkool (ook stronk en bladeren) of witlof. Appel, sinaasappel of banaan is goed als fruithapje. Haal de volgende morgen de resten weg om schimmelen te voorkomen. Geeft geen suiker, rauwe bonen en tomaten, pas op met schillen (bestrijdingsmiddelen!). Voor meer ideeën, bekijk onze pagina over wat hamsters mogen eten.

Geef wekelijks een klein stukje hard bruin brood en 1 of 2 x in de week enkele hondenbrokjes (droogvoer). Kattenbrokjes zijn ook prima, maar vaak wat te zout, waardoor de hamster meer gaat drinken (en plassen!). Hamsters zijn omnivoren die in de natuur onder andere meelwormen eten om in hun minerale huishouding te voorzien. Andere ¨tussendoortjes¨ zijn: een rozijntje, stukje gekookt ei, kaas, rijstwafel, stukje wilgentak of een pinda-in-de- dop. En wil je de hamster echt verwennen: een klein lepeltje yoghurt is een lekkernij. Maar pas op: overdaad schaadt! De dwerghamster drinkt (zeer) weinig, zorg dat het water regelmatig ververst wordt.

De tanden van de dwerghamster blijven aangroeien en moeten door knagen weer slijten. Zorg dus voor voldoende hardvoer (granen zoals maïs en johannesboon); deze zitten voldoende in het voer maar je moet er op toezien dat ze ook opgegeten wordt! Een wc- rolletje is verder ook prima knaagmateriaal.

Genetische codes

De kleuren kennen ieder zijn eigen genetische code:

aa zwart
dd blauw wildkleur
pp geel wildkleur
Ma mandarijn
Me merle
Pe pearl