Snel naar:
Eigenschappen
Grootte: 17 – 18 cm
Gewicht: 150 – 200 gram
Levensduur: 1,5 – 2 jaar
Aantal chromosomen: 44
Draagtijd: 16 dagen
Geslachtsrijp: vanaf 5 à 6 weken
Oorsprong en introductie in Nederland
De Syrische hamster, komt oorspronkelijk uit Syrië. In 1839 is deze hamstersoort ontdekt door de Brit genaamd George Robert Waterhouse. Het bleef bij dit dier, waarna ze dachten dat het ras was uitgestorven.
In 1930 ontdekte Israel Aharoni een vrouwtje met een nest jongen in de woestijn in Aleppo, Syrië. Met deze hamsters is voorgeplant in een labaratorium in Jerusalem. In 1931 zijn er dieren overgebracht naar het, “Welcome Bureau of Scientific Research” in Groot-Brittanië. Toen het voortplanten van de dieren goed verliep, zijn er twee paar overgeplaatst naar het “Zoological Society of London” waarna er in 1937 dieren naar particulieren zijn gegaan. Deze dieren zijn daarna verkocht aan landen zoals Frankijk en zelfs naar de VS. In 1937 begonnen in Groot-Brittanië de eerste particuliere hobby fokkers van de Syrische hamster.
De Latijnse naam voor de Syrische hamster is Mesocricetus Auratus, maar voor vele mensen staat hij bekend als de goudhamster (Cricetus Auratus). Naast goudhamsters worden Syrische hamsters in de mond vaak ‘Syren’ genoemd.
De Gouden of Syrische hamster (Mesocricetus auratus) is afkomstig het Midden-Oosten waar een heet en droog klimaat heerst. Ze zijn echte nachtdieren en bouwen maar al te graag hun nest in een zelfgegraven hol. Hier kunnen ze ze slapen en tegelijkertijd afkoelen van de extreem hete temperaturen van het Midden-Oosten.
Veel mensen denken dat onze tamme Syrische hamsters allemaal afstammen van deze vier Syrische hamsters die in 1930 in Aleppo gevangen zijn.
De Syrische hamster komt oorspronkelijk uit de woestijn in Syrië, en wordt ook wel goudhamster genoemd. Omdat Syren tegenwoordig in veel meer kleuren bestaan dan in goud, worden ze steeds vaker Syrische hamster genoemd. Syrische hamsters leven solitair, dat betekend dat ze van nature alleen leven, en dus ook een kooi voor zichzelf willen hebben. Als een vrouwtje willig is, staat ze alleen een mannetje toe in haar buurt om haar te dekken. Verder loopt het altijd op knokpartijen uit als je twee of meerdere Syren samen een kooi laat delen. Het is dan ook erg belangrijk dat een Syrische hamster een kooi voor zichzelf heeft, zonder soortgenootjes. In de natuur houden Syren in de winter een winterslaap, daarom leggen ze dan hele voorraden met voedsel aan, in gevangenschap doet een hamster dit ook, namelijk, hamsteren! En daaraan heeft de hamster zijn naam te danken. In de woestijn is het overdag erg warm, daarom blijven de hamsters daar in hun hol onder de grond, tot dat het schemerig is en koeler. In gevangenschap zijn hamsters nog steeds nachtdieren, overdag slapen ze. Vaak zijn hamsters daarom niet geschikt voor erg jonge kinderen.
De Syr is gemiddeld 15 tot 18 cm lang, hebben een klein staartje, en een gewicht dat varieert van 150-180 gram. Er bestaan ook uitschieters naar boven en beneden. Syren hebben 4 tenen aan de voorpoten, en 5 aan de achterpoten. Meestal zijn de vrouwtjes wat groter dan mannetjes.
Syrische hamster aanschaffen
Syrische hamsters zijn in bijna elke dierenwinkel te koop. In verschillende kleuren, o.a. zwart, wit, crème en goud. En met verschillende vachttypes, waaronder normaalhaar, langharige hamsters of hamsters met rexbeharing. Al deze vachttypes kunnen voorkomen met satijnglans. Wil je een hamster hebben waarvan de afkomst bekend is, en een hamster die vaak al wat tammer is, kun je een hamster beter bij een fokker vandaan halen die gespecialiseerd is in hamsters, dan bij een dierenwinkel. Ook is een opvang, die hamsters herplaatst omdat er op een één of andere manier niet meer voor ze gezorgd kon worden, een optie. Het voordeel van een hamster bij een fokker vandaan halen, is dat de afkomst bekend is, en de hamsters vaak al tam zijn. Ook worden deze hamsters vaak geselecteerd waardoor er ook kans wordt gemaakt bij shows, waar de hamsters dan gekeurd kan worden. Omdat de afkomst bekend is, zit er bij hamsters van fokkers ook een stamboom bij, en zijn de ouders van het hamstertje wat je kiest, bekend.
Let er bij de aanschaf van een hamster op, dat de hamster gezond is. Een Syr kan zelfstandig leven, op de leeftijd van minimaal 5-6 weken, met een gewicht van minimaal 50 gram. De hamster heeft een glanzend vachtje, en voelt stevig aan. Ook moeten de oogjes en het achterwerkje er schoon uitzien. In de dierenwinkel zitten hamsters vaak bij elkaar omdat ze nog klein zijn, maar naarmate ze ouder worden, loopt het uit op vecht partijen. Het is dus uiterst belangrijk te weten, dat er maar 1 Syrische hamster per kooi kan worden gehouden!
Afkomst van de hamster is belangrijker dan de keuze van het geslacht. Er zijn geen grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn vaak wel groter dan mannetjes, en één keer per vier dagen willig, waardoor je ze iets meer zou kunnen ruiken.
Een gekochte hamster kunt u het beste vervoeren in een vervoersbak. In dierenwinkels worden vaak kartonnen doosjes meegegeven, echter kunnen hamsters die in een kleine tijd stuk knagen. Als de hamster éénmaal thuis in de kooi zit, laat hem dan eerst een paar dagen wennen en de kooi verkennen. Daarna kunt u de hamster eruit halen, en tam maken als die dat nog niet is.
Hamsterkooi Syrische hamster
Syrische hamsters wonen het liefste alleen, daarom is er voor elke Syr een aparte kooi nodig. Een Syr heeft een kooi nodig met een grond oppervlakte van minimaal 50 x 100. Liever een groot grondoppervlak, dan een hoge kooi. Syren zijn van nature geen goede klimmers, en een slechte val kan de hamster fataal worden. Er bestaan verschillende soorten kooien, de een geeft voorkeur aan een tralie kooi, de ander aan een plasticbak, ook wel duna genoemd. Fijne kooien voor Syrische hamsters, vind ik persoonlijk de tralie kooien: Ferplast Mary, Ferplast Rainbow en Ferplast Liza, en de grote duna’s van Gabber en Ferplast.
Syren hebben voor hun beweging een dicht looprad nodig. Als nestmateriaal vinden ze Wc-papier, hooi, en papieren strookjes, ook wel Sizzle genoemd, erg fijn. Synthetische hamsterwatten zijn absoluut NIET geschikt voor hamsters. Ze kunnen hierin verstrikt raken, of in stikken, en dat kan de dood voor de hamster betekenen.
Als bodembedekking wordt er meestal zaagsel/houtvezel gebruikt. Zelf gebruik ik zaagsel van het merk Plospan. Ook aubiose/hennepvezel, Corbo en beukensnippers zijn geschikt als bodembedekking voor hamsters.
Veder moet er in de kooi een voerbakje aanwezig zijn, en natuurlijk een drinkflesje met vers water. Als speeltjes kunt u denken aan bijvoorbeeld een (lava)steen, houten bruggetjes, een lege keukenrol of eierdoos. Dat vinden ze allemaal leuk.
De kooi van de hamster moet elke week/ eenmaal per 2 weken, helemaal worden schoongemaakt. Verder wil het al heel goed werken als u elke dag het plashoekje van de hamster verschoont, en elke dag het oude groenvoer uit de kooi haalt.
Voeding
Omdat hamsters nachtdieren zijn, en zich laten zien als het donker is, kunt U hamsters het beste ’s avonds eten geven. Een hamster een zijn voer niet direct op, maar hamstert het in zijn wangzakken, en bewaard het op een veilig plekje, bijvoorbeeld in het nest. Daar wordt het voer dan verzameld.
Hamsters hebben naast plantaardige voedingsstoffen ook dierlijke producten nodig. In dierenwinkels zijn premium hamstervoeders te koop, daar zit alles in wat de hamster nodig heeft. Een hamster eet gemiddeld 10-20 gram per dag. Bekende premium voeders zijn Harry Hamster, Hetty Hamster, Sluis premium voer, en Hope Farms hamster select.
Mijn hamsters krijgen een mengsel van Country van Witte Molen, Hope Farms hamster select, het huismerk van Ranzijn, Sluis en de muesli van de euroshopper. De jongen krijgen er ook nog Harry Hamster bij omdat dit vaak gevoerd wordt. Ik zelf ben niet zo weg van dit merk.
Verder hebben hamsters graag elke dag een stukje fruit of groenvoer. Hamsters lusten o.a. andijvie, witlof, appel, banaan, komkommer, paprika, avocado, peer, tomaat of wortel.
Als tussendoortje is er ook genoeg keuze voor de hamsters! Bijvoorbeeld een rozijntje, tarwe-aar, knabbelstick of een yoghurt drop. Yoghurt drops moet je alleen niet teveel geven, in verhouding met mensen is dat ongeveer een mars, en die eten mensen ook niet elke dag. Dus je kunt het hamsters best geven, maar met mate natuurlijk!
Verder vinden ze als tussendoortje, maar ook is het goed voor de extra eiwitten, meelwormen vaak erg lekker. Voor drachtige, zogende, zieke of jonge/oude dieren, kunt u voor extra eitwitten ook een stukje ei-wit geven, een hondenkoekje, of brintapap met vitaminedruppels erdoor.
Fokken en voortplanting
Fokken is niet alleen het vermeerderen van hamsters, er komt veel meer bij kijken. Een goede gezondheid van de ouderdieren staat strikt voorop, samen met het karakter van de dieren. Dat is voor mij in elk geval, het allerbelangrijkste, dat de ouderdieren uit een gezonde lijn komen, en lief zijn. Daarnaast let ik op de bouw, en dus op de standaard van de Syrische hamster, en probeer ik ze daar zo goed mogelijk naar te fokken. Dit vind ik ook belangrijk, maar gezondheid en karakter staan voorop.
Syren zijn geslachtsrijp met een leeftijd van 4-5 weken. Echter zijn ze dan nog veel te jong om te dekken en drachtig te zijn. Mannetjes kunnen het beste dekken vanaf 3-4 maanden, en kunnen daarna zelfs nog tot hun dood vruchtbaar zijn. Niet altijd is dit zo. Voor vrouwtjes zit de leeftijd van het eerste nestje goed, als ze tussen de 4-6 maanden is. En ze kan zwanger worden tot een jaar oud, daarna is ze te oud om moeder te worden. Zelf vind ik de maximale leeftijd voor een eerste nestje van een dame, 8 maanden. Vaak is het voor de vrouwtjes beter niet meer dan 2 nestjes te krijgen.
Eén keer per 4 dagen is een vrouwtjes hamster willig. Alleen dan kan er een mannetje bij gezet worden, als het vrouwtje niet willig is, zal ze het mannetje aanvallen. Als het vrouwtje willig is, kan ze gedekt worden, en gaat ze met haar staartje omhoog, stokstijf stilstaan. Een dekking kun je het beste plaats laten vinden op neutraal terrein. Zet het mannetje nooit in de kooi van het vrouwtje, het vrouwtje zal haar kooi gaan verdedigen wat uitloopt op een vechtpartij. Een dekking duurt 15 tot 30 minuten, als het vrouwtje weer gaat lopen en uit haar verstarde positie komt, moet je meteen het mannetje wegpakken en in zijn eigen kooi zetten.
Een zwangerschap van een Syr duurt 16-17 dagen, daarna worden de jongen geboren. Meestal pas na 12 dagen kunt u zien of de hamster zwanger is, meestal valt er in het begin niks aan te zien. De eerste week mag u het nest niet aanraken, omdat er dan kans is dat de moeder de baby’s verstoot. Daarom moet u de kooi, zo’n 4 dagen voor de bevalling voor het laatst verschonen. Een kraamkooi moet een dichte bak (duna) zijn, zonder spullen erin. Alleen eten en een drinkflesje. Huisjes, speelgoed en het loopwieltje moeten er allemaal uit.
Als de baby’s geboren zijn, zijn ze roze en kaal, met de oogjes nog dicht. Een Syr krijgt gemiddelt 6-10 jongen. Een aantal dagen later, zult u pigment gaan zien. De eerste week kunt u het nest en de moeder het beste met rust laten. Wel de moeder hamster goed voeden, met extra eiwitten. Bijvoorbeeld meelwormen of brintapap. Na een week gaan de kleintjes al wat meer voer eten. Zorg dan voor extra andijvie in de kooi, dit zullen ze lusten en is goed tegen eventuele verstopping door de overgang van melk naar normaal voer. Vanaf een dag of 8 geef ik de jonge hamstertjes gepelde zonnebloempitjes, havermoutvlokken, parkietenzaad en fijn gesneden andijvie in het nest, zo leren ze al lekker knabbelen. Als ze 10 tot 14 dagen oud zijn, zullen ze uit het nest kruipen, en vanaf een dag of 14 kunnen de oogjes open gaan. Als de oogjes open zijn, kunt u de kooi verschonen. Wel wat nestmateriaal gebruiken voor hun vertrouwde geur. Als u de hamstertjes vanaf die leeftijd elke dag even oppakt, zullen ze snel tam worden.
Met de leeftijd van 21 dagen (3 weken), zijn de hamstertjes zelfstandig, en met de leeftijd van 3,5 week kunnen ze bij de moeder weg. Met 4 weken kunnen de jongen al geslachtsrijp worden, dus moet u de broertjes en zusjes in aparte kooien doen. Als ze 6 weken oud zijn kunnen ze verhuizen naar hun nieuwe baasje. Tot 12 weken kunnen Syrische hamsters elkaar tolereren, maar daarna breken er vechtpartijen uit. Het beste is om de hamsters vanaf 6 weken gewoon hun eigen kooi te geven, zodat u dat risico niet loopt.
Geslachtbepaling
Verschil in geslacht is te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij mannetjes is deze groter dan bij vrouwtjes.
Gezondheid en ziektes
Syrische hamsters worden in principe niet vaak ziek. Als de hamster toch ziek wordt, is het belangrijk een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Een gezonde hamster heeft schone ogen en oren, een schoon neusje en achterwerkje, en moet een levendige indruk maken. Er zijn verschillende dingen die wel eens bij hamsters willen voorkomen.
Natstaart/wet-tail
Natstaart is een zeer besmettelijke darminfectie. De hamster heeft last van ernstige diarree, en zijn onderkantje is erg vies. Omdat er gevaar is dat de hamster kan uitdrogen, moet hiermee zo snel mogelijk een dierenarts worden bezocht.
Diarree
Diarree is onschuldiger dan natstaart, en ontstaat vaak door het teveel geven van natte groentes. In dit geval is het belangrijk dat u de hamster een paar dagen geen groente of fruit geeft.
Verkoudheid
Een hamster die op de tocht staat, of nat is geworden, kan verkouden worden. Daarom mag u een hamster niet op de tocht zetten of wassen. Verkoudheid herkent u aan een vieze neus, en een vervelende ademhaling. De hamster maakt een zieke indruk. Het is belangrijk de hamster op een tochtvrije, droge, warme plaats te zetten. Als het na een week nog niet over is, is een bezoekje aan de dierenarts verstandig.
Bultjes
Soms kan het voorkomen dat een hamster een bultje heeft. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Waaronder een abces, tumor of vetbultje. Om erachter te komen wat het is, is er een bezoekje aan een dierenarts nodig. Afhankelijk van de uitslag zijn er dan verschillende dingen te doen. Soms is het nog te verhelpen, maar soms ook niet.
Geurklieren
Syrische hamsters hebben op de flanken aan beide kanten een geurklier waarmee hij zijn territorium afzet. Als de geurklier actief is, valt deze op. Dit is heel normaal en er hoeft niks aan gedaan te worden.
Gevangenschap
Tegenwoordig is de Syrische hamster erg populair als huisdier, over bijna de hele wereld. Dit door hun vriendelijke karakter en knuffelige uiterlijk.
In de natuur leven Syrische hamster solitair, dit wil zeggen dat ze alleen leven en elkaar alleen opzoeken om voort te planten. In gevangenschap zul je dit ook zeker merken, ook dan is het belangrijk dat ze een kooi voor zichzelf krijgen.
Twee Syren samen zullen niet gelukkig zijn. In een uitzonderlijk geval zullen ze elkaar accepteren, maar dit betekent niet dat ze blij zijn met elkaar. In de meeste gevolgen loopt dit uit op ernstige vechtpartijen met als gevolg (ernstige) verwondingen of zelfs de dood.
In veel dierenwinkels worden Syrische hamsters vaak per twee verkocht omdat een hamster alleen eenzaam zou worden. Dit is bij dit soort absoluut niet waar. Je maakt ze veel gelukkiger met een kooi voor hem alleen.
Huisvesting
Hamsters hebben voldoende ruimte nodig om zich te kunnen goed te voelen en natuurlijk gedrag gaan vertonen. Syrische hamsters hebben een grotere huisvesting nodig dan de andere soorten hamsters. We adviseren een hamsterkooi van minimaal 5000cm² bodemoppervlakte. Mocht je meer willen weten over de minimale afmetingen, bekijk dan ons artikel waarin we de vraag hoe groot moet een hamsterkooi beantwoorden.
Syrische hamsters lopen in de natuur veel, ze leggen kilometers af per nacht, een grote kooi is dan ook wel op zijn plaats. Het minimum formaat voor de oppervlakte van de bodem is 60×40. Veel fokkers en eigenaren geven eerder de voorkeur aan 80×50 omdat ze daarin nog meer de ruimte hebben.
Klimmen vinden Syrische hamsters ook erg leuk, met een kooi die de hoogte ingaat zul je ze dan ook erg blij maken. Echter zien hamsters geen diepte, let er dus op dat de kooi goed beveiligd is met bijvoorbeeld plateaus en hangmatjes, om vallen tegen te gaan.
Ze hebben veel lichaamsbeweging nodig, mogelijkheid tot graven, en de mogelijkheid om zich af te zonderen. Het is daarom belangrijk om de grootste kooien te gebruiken mogelijk om zo je hamster voldoende ruimte te geven.
Geef je Syrische hamster een diepe bodembedekking, minimaal 20 centimeter. Het liefst nog dieper, want er geldt hoe dieper hoe beter. De bodembedekking absorbeert de urine en zorgt tegelijkertijd voor een dempend oppervlak om op te lopen. Zorg voor een dikke laag, die goed aangedrukt is, om jouw hamster in staat te stellen het natuurlijke graafgedrag te kunnen uiten.
Houtkrullen zijn een goede bodembedekking, want hamsters gebruiken ook als materiaal voor hun nest. Gebruik geen hamsterwatten, aangezien deze de poten kunnen afknellen of de darmen kunnen verstoppen.
Zorg voor een huisvesting die agressie minimaliseert. Syrische hamsters zijn solitair en territoriaal. Zowel een mannetje als vrouwtje kunnen agressief zijn naar elkaar toe. Plaats dus niet twee Syrische/Goudhamsters bij elkaar in 1 kooi.
Als je meerdere hamster houdt, is het van belang dat je van alles twee stuks hebt, zodat daar geen onenigheid over komt. Voldoende schuilplaatsen maken het ook mogelijk om de hamsters zich voor elkaar te verstoppen. Zo worden agressieve ontmoetingen tot een minimum te beperkt.
Als hamsters in groepsverband worden gehuisvest, is het absoluut noodzakelijk dat er voldoende ruimte, met name genoeg schuilplaatsen om de dieren binnen de kooi, zodat de hamsters ook binnen de kooi hun eigen plekje kunnen opzoeken. Houd ten alle tijden de groep in de gaten.
Van nature brengen hamsters het grootste deel van de tijd ondergronds door. Ze hebben het liefst een schuilplaats die een lekker donker is. In de natuur is dit vaak een donkere hol met een tunnelachtige ingang, op 50 centimeter diepte. De omgeving van de hamsters kan worden vergroot door een extra kooi bij te plaatsen of deze te verbinden met buizen.
Looprad Syrische hamster
Het hebben van een geschikt loopwiel is erg belangrijk. De meeste loopwieltjes die in dierenwinkels worden verkocht zijn te klein voor de Syrische hamster. Een diameter van 21 centimer is het minimum, de voorkeur wordt gegeven aan een diameter van 27 á 28 centimeter.
Bij de meeste hamsterkooien zit er standaard een hamster looprad bij, die hamsters maar al te graag gebruiken. Als je zelf een terrarium of aquarium inricht, is dit ook zeker een aanrader. Je kunt de loopradjes namelijk ook los kopen. Zorg dat het looprad van de Syrische hamster minimaal een diameter van 28 centimeter heeft. Op deze manier kan je Syrische hamster met een rechte rug in het looprad lopen. Dit voorkomt rugproblemen bij je Syrische hamster. Op onze site beantwoorden we de vraag is een hamster looprad noodzakelijk? Daarin leggen we het belang van een looprad uit.
Karakterkenmerken
Na de Russische dwerghamster, is de Syrische hamster de populairste hamstersoort in Nederland. Ze zijn erg geschikt als huisdier omdat ze vaak makkelijk zijn in de omgang. Syrische hamsters zijn actief, ondernemend, nieuwsgierig en vaak ook erg lief en knuffelig. Afkomst speelt hierin wel een belangrijke rol.
Syrische hamster zijn dol op het graven holen. De holen die ze graven bevatten verschillende kamers met aparte ruimtes voor hun, ontlasting en het hamsteren van voedsel. Hamsters hebben een behoorlijk gevarieerd dieet, dat gaat van insecten tot planten.
In het wild zijn hamsters vaak agressief tegen elkaar en leiden ze een solitair leven. Hamsters maken alleen sociaal contact met anderen van hun soort om te paren.
De moederhamsters leven met hun jongelingen totdat ze zelfstandig zijn, daarna leven hamsters het liefste alleen in hun holen. Er zijn relatief weinig gedragsstudies geweest naar de Syrische/Goud hamster.
De Syrische hamster is een nachtdier, dit betekent dat hij overdag zal slapen en pas in de avond wakker zal worden en om aandacht zal komen vragen. Dit maakt dat ze wat minder geschikt zijn voor kleine kinderen.
Syrische hamsters kleuren
De Syrische hamster bestaat inmiddels in erg veel kleuren. Er zijn teveel kleuren om allemaal wat over te vertellen. De oorspronkelijke kleur van de Syrische hamster is goud, waar hij ook zijn bijnaam ‘goudhamster’ aan te danken heeft.
Inmiddels zijn er veel populaire kleuren bijgekomen. Veel voorkomende kleuren naast goud zijn zwart, crème en oranje. Er komen steeds meer kleuren bij, sinds kort zijn er in Nederland ook al behoorlijk wat hamsters in de kleuren chocolade, roest en grijs. Het aantal kleuren wat nu bestaat is echt enorm.
Alle kleuren kunnen voorkomen in verschillende vachtpatronen, namelijk: witband (een witte band om de buik, zie je regelmatig), roan (schimmelachtige vlekjes op de vacht en buik, is vrij zeldzaam en gevaarlijk gezien je bij homozygoot roan een oogloos hamstertje krijgt), schildpad, driekleur, dominant spot, dalmatiër en piebald.
Naast kleuren heb je bij Syrische hamsters ook nog verschillende vachtsoorten en structuren. De meest voorkomende is langhaar. Langhaar is bij Syren recessief, dit betekent dat je twee genen voor langhaar nodig hebt voor het tot uiting komt. Daarnaast is satijn ook iets wat je vaak ziet. Bij hamsters met satijn beharing hebben de haren een holle schacht waardoor de vacht gaat glimmen.
Ook het rex gen komt steeds vaker voor in Nederland. Rex hamsters kunnen zowel kortharig als langharig zijn. Rexhamsters hebben krullerig haar en gekrulde snorharen.
Slaaphuisje voor Syrische hamster
Hamsters zijn echte nachtdieren, dus je ze hebben ook behoefte aan een donkere schuilplek waar ze overdag kunnen schuilen. Zo voelt je hamster zich meer op zijn gemak, en zal hij ook minder stress ervaren dan wanneer hij zich niet kan verschuilen. Het kan dus zijn dat je hamster juist in de nacht actief is, en overdag vooral slaapt.
Nestmaterialen
Hamsters bouwen maar al te graag hun eigen nest, zelfs als ze in warme omstandigheden worden gehouden. Daarom moeten ze altijd voldoende nestmateriaal tot hun beschikking hebben.
Mogelijkheden om te hamsteren
Hamsteren is natuurlijk gedrag van hamsters. Om je hamster de mogelijkheid te geven om te hamsteren kun je voedsel in de kooi strooien of begraven in het strooisel/bodembedekking. Dit doe je dan in plaats van alleen voer in een voerbakje te doen.
Geef je hamster iets om op te knagen
De snijtanden van hamsters groeien voortdurend en slijten in het wild weer af als ze hard of korrelig zijn. Er is aangetoond dat het aanbieden van schuilplaatsen/slaaphuisje de agressie bij hamsters vermindert.
Mocht je verder nog vragen hebben, laat het ons weten in de reacties!