Ga naar de inhoud

Zelf een hamsterkooi maken in 7 stappen!

    Hamsterkooien in de winkel kunnen erg prijzig zijn. Gelukkig kun je ook heel gemakkelijk zelf een hamsterkooi maken en zul je hierdoor een stuk goedkoper uit zijn!

    Heb je een klein budget, dan is een plastic kooi je beste optie. Een grote plastic opbergdoos is zo omgetoverd tot een prachtig hamsterverblijf. Een glazen hamsterkooi maken uit een oud aquarium daarentegen is het meest eenvoudig.

    Wanneer je zelf een hamsterkooi gaat maken, bedenk je dan goed dat hamsters veel ruimte nodig hebben om te spelen en bewegen. Te weinig ruimte kan een hamster geïrriteerd en ongelukkig maken. Hij kan er zelfs van gaan bijten! Ook als je hamster overdag mag rondlopen is een kooi een must. Hamsters hebben altijd een veilig plekje nodig om te kunnen rusten.

    Ben je van plan om een kooi te maken voor je goudhamster? Maak de kooi dan extra groot, want goudhamsters hebben meer bewegingsruimte nodig dan gewone hamsters.
    Hieronder vind je uitleg over welke materialen je nodig hebt voor beide opties en hoe je stap voor stap aan het werk gaat. Daarbij vind je hier enkele tips voor het inrichten van je zelfgemaakte hamsterverblijf.

    Zelf Een Plastic Hamsterkooi maken

    De goedkoopste keuze is om zelf een plastic hamsterkooi te maken. De volgende materialen heb je nodig:

    • een plastic doos (minimaal 50 tot 80 centimeter lang en een inhoud van tenminste 100 liter), met deksel
    • kippengaas (genoeg om de bovenkant van de doos af te sluiten en eventueel één van de zijpanelen)
    • markeerstift
    • stanleymes
    • boormachine
    • kniptang
    • schuurpapier
    • kabelbinders
    • een stuk ijzerdraad van ongeveer 50 centimeter.

    Stap 1: Het maken van de deksel

    Voor deze stap heb je de markeerstift, de kniptang en de boormachine nodig. Het is heel belangrijk dat je hamsterverblijf goed geventileerd is. De beste plek om het gaas te bevestigen is op de deksel. Draai de deksel om en leg deze met de bodem naar boven op de grond. Meet en teken met de markeerstift op de deksel waar je een grote rechthoek wil uitknippen. Zorg er voor dat het rechthoek ongeveer 3 centimeter van de rand verwijderd is, zodat de deksel niet scheurt zodra je er in gaat knippen. Op deze manier blijft er ook genoeg ruimte over om het gaas later te bevestigen. Boor eerst een paar gaatjes op de lijn waar je gaat knippen. Knip daarna voorzichtig de rechthoek uit met de kniptang. Druk niet te hard op de deksel bij het boren en knippen.

    Stap 2: Uitteken van de deksel

    Teken rondom de rechthoek de gaatjes die je gaat boren voor de kabelbinders, het liefst zo veel mogelijk. Boor voorzichtig de gaatjes. Nogmaals, druk hierbij zo min mogelijk op de deksel om te voorkomen dat deze breekt.

    Stap 3: Kippengaas om maat maken

    Pak het kippengaas er bij en knip het gaas met de kniptang. Zorg er voor dat het stuk gaas iets groter is dan de rechthoek die je uit de deksel hebt geknipt: ongeveer 3 centimeter extra aan elke zijde. Zo kun je het gaas straks makkelijk vastmaken.

    Stap 4: Schuurwerk

    Zoek naar scherpe randjes rondom het gat dat je hebt uitgeknipt. Schuur de randjes met een stuk schuurpapier totdat alles glad aanvoelt en je hamster zich er niet aan kan verwonden.

    Stap 5: Maak het gaas vast

    5. Voor deze stap heb je de kabelbinders en de kniptang nodig. Maak het gaas vast in de deksel met de kabelbinders. Trek de kabelbinders strak aan voordat je de uiteinden er af knipt met de kniptang.

    Stap 6: Het maken van de zijpanelen

    Herhaal deze stappen voor één van de zijpanelen.
    Op zich is er genoeg ventilatie in de kooi met twee van deze ramen. Mocht je toch nog meer ventilatie in de kooi willen dan zou je gaatjes in alle zijpanelen kunnen boren. Boor geen gaatjes dicht bij de bodem van de kooi, omdat daar later de bodemvulling komt. Je zou bijvoorbeeld gaatjes kunnen boren langs de bovenranden van de kooi. Boor deze gaatjes ongeveer 3 centimeter vanaf de deksel, langs de grote zijpanelen.

    Stap 7: Het drinkflesje vastmaken.

    Voor het vastmaken van het drinkflesje heb je het volgende nodig:

    • de markeerstift
    • de boormachine
    • het stuk ijzerdraad

    Leg het drinkflesje plat op de plek waar je deze gaat vastmaken. Bedenk je dat de bodemvulling ongeveer 10 centimeter hoog zal zijn. Het tuitje van de fles moet hier 5 centimeter boven hangen. Dit is om er voor te zorgen dat je hamster er makkelijk bij kan en het zaagsel niet nat wordt.

    Pak je markeerstift en teken vier stippen, twee stippen aan elke kant van het flesje. Als je de stippen zou verbinden krijg je een rechthoek. Boor de vier gaatjes.

    Nu het is het tijd om het stuk ijzerdraad er bij te pakken. Vorm het draad in een U. Duw deze door de bovenste gaatjes. Trek daarna elk uiteinde door de bijbehorende onderste gaatjes. Draai een van de draden een paar keer over zichzelf, zo zal het draad beter blijven zitten. Vorm dan een lus van het uiteinde. Doe hetzelfde met de andere draad, maar maak een haak van het uiteinde. Nu kun je het drinkflesje vullen met water en vastmaken aan de kooi.

    Een glazen hamsterkooi maken

    Als je al een groot aquarium hebt liggen, kun je hiermee heel makkelijk zelf een hamsterkooi maken. Besef je dat een glazen hamsterkooi zijn voor- en nadelen heeft.

    Een glazen kooi ziet er prachtig uit. Daarentegen kost het wel extra tijd om deze elke week schoon te maken, in vergelijking tot het schoonmaken van een plastic kooi. Beslis je om een glazen hamsterkooi te maken, dan heb je een aquarium nodig van dezelfde afmetingen als een plastic kooi.

    De glazen hamsterkooi zal tenminste 50 tot 80 centimeter lang moeten zijn en een inhoud hebben van minstens 100 liter. Daarbij heb je een deksel nodig voor deze kooi, om je hamster in de kooi te houden en andere dieren er buiten. Deze deksel moet gemaakt zijn van fijn kippengaas. De deksel moet naar beneden wegen zodat deze goed dicht blijft.

    Stap 1: Glazen aquarium schoon maken

    Bereid je voor door de kooi grondig schoon te maken. Maak schoon met een mengsel van water en een klein beetje bleekmiddel. Dit is heel belangrijk om elk spoor te verwijderen van welk dier dan ook dat eerder in het aquarium heeft geleefd, zodat je hamster niet ziek wordt. Na het schoonmaken spoel je het aquarium goed uit laat je het drogen.

    Stap 2: Hamsterkooi inrichten

    Bekleed de bodem van de kooi met bodemvulling en richt de kooi in zoals je hieronder kan lezen. Daarna leg je de deksel van gaas op de kooi en verzwaar het als dat nodig is.

    Tot slot: Wanneer je kooi af is

    Nu je zelf een hamsterkooi hebt gemaakt is deze klaar om in te richten. Maak de kooi eerst goed schoon met een washandje. Vul de bodem van het verblijf met een dikke laag zaagsel of houtsnippers van ongeveer 10 centimeter.

    Heb je een plastic hamsterkooi gemaakt? Dan heb je al gelezen hoe je het drinkflesje kan vastmaken. Het tuitje van het flesje moet zich ongeveer 5 centimeter boven het zaagsel hangen. Zo kan je hamster er makkelijk bij en gaat het flesje niet lekken op het zaagsel. Voor een glazen hamsterkooi zijn er in de dierenwinkel verschillende soorten drinkflesjes te vinden met zuignappen, waarmee je het flesje aan de binnenkant van de kooi kan vastmaken.
    Gebruik geen waterbakken in de hamsterkooi. Waterbakken zorgen voor veel problemen. Een hamster kan waterbakken omstoten, er een puinhoop van kan maken en het zaagsel nat kan maken. Een natte bodem in de kooi is niet prettig voor je hamster en kan je hamster ook ziek maken.
    Het voerbakje moet zwaar genoeg zijn om stevig te blijven staan. Kies daarom een voerbakje dat gemaakt is van glas, metaal of steen. Kies geen plastic bakje want deze kan je hamster omgooien of hij kan er zelfs doorheen knagen.

    Hamsters zijn actieve diertjes en hebben uitdaging nodig. In de dierenwinkel kun je allerlei hamsterspeeltjes en radjes vinden. Het verblijf van je hamster is een stuk leuker met een radje en enkele speeltjes om op te klimmen. Daarbij vinden hamsters het heerlijk als je oude wc-rollen en lege eierdozen in het verblijf legt. Hiervan maken ze nestjes en en hier knagen ze graag op. Let wel op dat de kooi niet te vol wordt.

    Is het verblijf van je hamster helemaal af? Dan kun je je huisdiertje laten wennen aan zijn nieuwe huis! Zorg voor schoon drinkwater in het flesje en hamstervoer in het voerbakje. Maak de bodem van de kooi elke week schoon en controleer elke dag of je hamster genoeg eten en vers water heeft.